‘Storm 1 november was niet bedreigend’
Onderzoek ingenieursbureau
‘Storm 1 november was niet bedreigend’
LEEUWARDEN - Tijdens de storm van 1 november van dit jaar hebben zich geen gevaarlijke situaties voorgedaan. Van monstergolven was geen sprake en de hoge waterstanden vormden geen enkele bedreiging van de Friese en Groningse kust.
Dat stelt Ingenieursbureau Boorsma uit Drachten. Het bureau heeft de storm en de gevolgen ervan geanalyseerd. Er is geen enkele reden om het idee uit te voeren van de Groninger Commissaris van de Koningin Hans Alders (aanleg van een rij eilanden boven de bestaande waddeneilanden), aldus het Drachtster ingenieursbureau.
In het rapport geeft Boorsma aan dat de Unie van Waterschappen de plank misslaat door naar aanleiding van de storm alarm te slaan over de situatie in Groningen. Volgens de Unie had het weinig gescheeld of er was sprake geweest van een overstroming. Ingenieursbureau Boorsma noemt dit stemmingmakerij. ,,De Unie van Waterschappen overdrijft hevig, haar beweringen zijn onjuist. Dergelijke foutieve informatie leidt tot foute voorlichting naar de samenleving.”
Niet te vergelijken
Bij Delfzijl werd tijdens de storm van 1 november een waterstand van 4,83 meter + NAP bereikt. Het oude record stond op 4,60 en dateerde uit 1825. Ingenieursbureau Boorsma vindt dat de waterstand van 1 november 2006 niet te vergelijken is met die van 1825. In de afgelopen 181 jaar is de zeespiegel met ongeveer 33 centimeter gestegen en zijn door de winning van gas in Slochteren de NAP-merktekens bij Delfzijl met ongeveer twintig centimeter gedaald.
Boorsma verwijst de monstergolven op de Noordzee boven Schiermonnikoog naar het rijk der fabelen. Volgens het ingenieursbureau is het fysisch onmogelijk dat een golf in het ondiepe deel van de zuidelijke Noordzee een hoogte bereikt van 19,80 meter. Daarvoor is het daar te ondiep en was de tijdsduur van de storm te kort. Bovendien is de meetboei onder dergelijke omstandigheden onbetrouwbaar.
Na van de storm opperde Alders het idee om een nieuwe rij eilanden voor de kust aan te leggen. Het zou volgens de Groninger Commissaris van de Koningin een prima manier zijn om de zeespiegelstijging het hoofd te kunnen bieden. Boorsma noemt het plan duur en onzinnig. Alders is op een verkeerd been gezet door zijn tekstschrijvers, vindt het ingenieursbureau. Boorsma betwijfelt namelijk of het met de zeespiegelstijging wel zo’n vaart zal lopen. De klimaatscenario’s van IPCC en KNMI zijn niet gebaseerd op wetenschap. ,,Het zijn ongemotiveerde voorspellingen; gokken in plaats van wetenschap’’, aldus Boorsma.
Boorsma wijst ook het plan van gedempt tij in het Lauwersmeer af. Het ingenieursbureau spreekt van een irreële kunstgreep, die niets met natuur te maken heeft. Het plan werkt verzilting van de grond in de hand.
Bron: Friesch Dagblad (11-12-2006)