‘Visserijvloot failliet zonder overheidssteun’
14 jul 2005
‘Visserijvloot failliet zonder overheidssteun’
HARLINGEN/URK – De visserssector gaat ten onder als de Nederlandse regering niet heel snel een steunsubsidie geeft. Door de hoge brandstofkosten dreigen veel vissers failliet te gaan, met grote maatschappelijke gevolgen.
Dat staat in een brandbrief die zestien visserijgemeenten en drie provincies aan minister Veerman van Visserij hebben gestuurd. Ze roepen de Nederlandse regering op om de visserijsector financieel uit de brand te helpen. De hoge kosten maken het volgens de briefschrijvers voor steeds minder vissers rendabel om het water op te gaan.
In 2003 kon een visser voor 26 cent een liter gasolie kopen. Op dit moment kost diezelfde brandstof ruim veertig cent per liter. “Daar waar de afgelopen tijd de zorgen van vissers vooral voortkwamen uit quotaproblematiek, wordt de bedrijfsvoering nu vooral bepaald door brandstofproblematiek”, staat in de brief.
Ongeveer driehonderd Nederlandse vissers hielden anderhalve week geleden topoverleg op Urk. Vertegenwoordigers van het ministerie wilden daarbij geen financiële toezegging doen. De gemeenten en de provincies Zeeland, Flevoland en Noord-Holland hopen dat de rijksoverheid alsnog met geld over de brug komt.
De negentien overheden vormen samen het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV). Burgemeester Schutte van Urk en wethouder Bais van Den Helder hebben de brief aan Veerman namens iedereen verstuurd. Volgens de organisatie zijn de brandstofprijzen inmiddels een groter probleem voor de vissers dan de Europese vangstregels.
De gemeenten, waaronder Harlingen, de Marne en Urk, en de provincies vrezen voor verstoring van de openbare orde, zoals blokkades, als de kosten nog verder stijgen. “Als BPV constateren we dat de emoties onder vissers oplopen”, staat in de brief. “Wij zijn geen voorstander van blokkades en pleiten voor het voeren van overleg.”
Volgens de BPV is het best mogelijk voor de regering om een handje toe te steken. “Andere landen doen dat kennelijk wel. Met name Frankrijk. Wij weten niet of dat mag volgens de Europese regels voor staatssteun aan bedrijven, maar vinden dat vissers uit Nederland hetzelfde verdienen als hun buitenlandse collega’s.”
Het platform is overigens niet volledig tegen inkrimping van de Nederlandse vissersvloot, wat het Rijk wil. Want de organisatie begrijpt best dat de visserij langer vooruit kan als het aantal boten vermindert. Het Rijk heeft al een uitkoopregeling bedacht die vissers moet verleiden er vrijwillig uit te stappen. Die regeling moet snel worden uitgewerkt, vinden de briefschrijvers. “Anders is de vrees gerechtvaardigd dat de warme sanering die u momenteel voorbereidt, vooraf wordt gegaan door een koude sanering, als gevolg van de nog steeds stijgende brandstofprijzen.”
Bron: Friesch Dagblad (14-07-2005)